یائسگی یک رخداد طبیعی است که خانم ها در حدود 45 تا 55 سال با آن رو به رو می شوند. یائسگی بعد از آخرین فرآیند تخمک گذاری اتفاق می افتد و نشان گر پایان دوره باروری است پیش از این هورمون ها احتیاج به یافتن شکل توازن جدید دارند بعد شروع به تغییر کردن می کند زیرا تخمدان ها هورمون استروژن کمتری تولید می کنند این تغییرات می تواند اندکی آزار دهنده باشد.
در حین این دوره و قبل از یائسگی ممکن است ناخوشی های جسمانی و روانی پدیدار شوند ناخوشی های جسمانی شایع عبارتند از :
- دوره های نامتناوب قاعدگی
- احساس شدید داغی بدن که می تواند چند ثانیه تا چند دقیقه ادامه پیدا کند
- عرق کردن زیاد
- کوفتگی
- درد های عضلانی
- تپش ها
- سردرد ها
- گیجی
- درد در ناحیه پستان ها
- حساسیت های پوستی
- خشکی و ریزش مو
- خشکی در ناحیه واژن
- پوست هم به دلیل کاهش سطح هورمون های زنانه نازک تر می شوند.
- در کنار آن سالخوردگی ، زایمان و کاهش تولید استروژن می تواند منجر به افتادگی اندام ها شود که این امر سبب مقاربت جنسی دردناک، از دست دادن شور جنسی، ترشح واژینال، خارش، عفونت ادراری و بی اختیاری ادراری می شود.
در طول این دوره بدن شما دوره سختی را سپری می کند که از این رو می تواند عاملی برای ایجاد ناخوشی های روانی باشد برای برخی قبول کردن آن که دیگر آنها قادر به باروری نیستند خیلی مشکل است.
ناخوشی های روانی در دوران یائسگی
- تغییرات خلق و خوی
- احساس فروماندگی
- بی عاطفگی
- همچنین خیلی از خانم ها نمی دانند که به خاطر کاهش هورمون های زنانه خطر ابتلا به پوکی استخوان را دارا هستند .
توصیه در دوران یائسگی
- مقدار نوشیدن چای ، قهوه مصرف غذاهای ادویه دار را به کمترین حد ممکن برسانید این مواد غذایی می تواند باعث تشدید ناخوشی های یائسگی شوند.
- مصرف لبنیات کافی ایجاد اطمینان کافی از انجام تمرینات لازم برای جلوگیری از پوکی استخوان .
- خوردن مواد غذایی کافی از گونه های سالم و متنوع برای جلوگیری از کثری مواد غذایی بدن مطمئن شوید که به اندازه کافی می خوابید.
- اگر ناخوشی های شما آزردهنده هستند لازم است به متخصص زنان و زنان مراجعه کنید پزشک می تواند برای شما درمان هورمونی تجویز کند چون در نهایت ناخوشی های شما به واسطه ی تخمدان های شما ایجاد می گردند و نمی توانند هورمون تولید کنند.
عوارض یائسگی
تغییرات یائسگی با افزایش سن و با کاهش استروژن در ارتباط است و آن چه مهم است این است که تغییرات طبیعی هستند و خانم ها باید با کمک متخصص زنان درجهت کاهش علائم و حفظ موقعیت سلامتی تلاش نمایند مهم ترین عارضه یائسگی ناشی از کمبود استروژن استئوپروز می باشد .انسان امروزی به علت فعالیت فیزیکی کمتر، کاهش کلسیم در رژیم غذایی و فقدان زودرس بافت استخوانی توده استخوانی بیشتری را در سنین بعد از 30 سالگی از دست می دهد که خطر شکستگی و مشکلات دیگری در زیر شکستگی مهره ها، ساییده شدن استخوان ها، کاهش قد و درد در ناحیه کمر و پشت از این جمله می باشد.
از دیگر عوارضدوران یائسگی گرگرفتگی می باشد، گرگرفتگی از شایع ترین و مشکل ساز ترین علائم برای خانم هایی است که به دوران یائسگی پا می گذارند. بیش از 85 درصد خانم ها در عرض 3 ماه بعد از شروع علائم یائسگی به مرور زمان حتی بدون درمان بهبود یافته و این علائم کاهش می یابد.
اثر محافظتی استروژن تا زمان یائسگی سبب محافظت و کاهش بیماری های قلبی، عروقی مانند سکته های مغزی و قلبی می گردد اما پس از یائسگی و با افزایش سن شیوع این بیماری در خانم ها افزایش خواهد یافت. البته بهتر است بدانید تمامی موارد گفته شده با مراجعه به متخصص زنان واصلاح سبک زندگی قابل درمان و کنترل می باشد.
سوالات متداول یائسگی
سوالات شما عزیزان در رابطه با یائسگی
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه