مسایل مربوط به سنین نوجوانی
خونریزی غیر طبیعی در سنین نوجوانی
طی 5-2 سال اول پس از منارک اکثر سیکل های قاعدگی فاقد اوولاسیون هستند . با این وجود این سیکل ها نسبتاً منظم بوده و بین 21 تا 45 روز روی می دهند برخلاف بزرگسالان که سیکل های آن ها به طور تیپیک 21 تا 38 روزه است در بیش از یک چهارم دختران یک الگوی 10± روزه و یک سیکل 21 تا 45 روزه طی سه سیکل اول برقرار می گردد در نیمی از دختران این الگو تا رسیدن به هفتمین سیکل تثبیت می شود و در دو سوم دختران این الگو ظرف دو سال بعد از منارک برقرار می گردد.در نیمی از دختران این الگو تا رسیدن به هفتمین سیکل تثبیت می شود و در دو سوم دختران این الگو ظرف دو سال بعد از منارک برقرار می گردد.
میانگین مدت قاعدگی 4.7 روز بوده و در 89 درصد سیکل ها ، 7 روز طول می کشد میانگین مقدار خونریزی در هر سیکل 35 میلی متر است.
تشخیص افتراقی
سیکل های طولانی تر از 42 روز ، کوتاه تر از 21 روز و خونریزی بیش از 7 روز غیر طبیعی می باشند خصوصاً اگر دوسال از منارک گذشته باشد ، دخترانی که سیکل های قاعدگی آن ها به طور مداوم خارج از محدوده نرمال می باشد یا دخترانی که سیکل های آن ها قبلاً منظم بوده و اکنون دچار بی نظمی است باید از نظر علل احتمالی قاعدگی غیر طبیعی مورد ارزیابی قرار گیرند.
- عدم اوولاسیون
- خونریزی مرتبط با بارداری
- هورمون های اگزوژن
- ابنرمالیته های هماتولوژیک
- عفونت ها
- سایر مشکلات اندوکرین یا سیستمیک
- علل آناتومیک
عدم اوولاسیون
خونریزی بدون اوولاسیون به خصوص پس از یک دوره ی طولانی آمنوره می تواند بسیار مکرر ، طولانی یا شدید باشد.فیزیولوژی این پدیده مربوط به شکست مکانیسم فیدبکی است که در آن افزایش سطوح استروژن منجر به افت FSH و متعاقب آن افت سطوح استروژن می شود در سیکل های فاقد اوولاسیون ، ترشح استروژن ادامه می یابد و در نتیجه آن پرولیفراسیون اندومتر رخ می دهد که رشد ناپایدار و ریزش ناکامل اندومتر را در پی خواهد داشت .نتیجه کلینیکی آن خونریزی نامنظم ، طولانی و شدید می باشد.
بیماری های همراه با عدم اوولاسیون
- اختلالات مربوط به خوردن
- فعالیت ورزشی شدید
- بیماری های مزمن
- عدم کفایت تخمدان
- سومصرف الکل و سایر داروها
- استرس
- بیماری تیروئید
- دیابت ملیتوس
- سندرم های فزونی آندروژن
خونریزی مرتبط با بارداری
در صورت مراجعه یک دختر نوجوان به علت خونریزی غیر طبیعی باید احتمال بارداری درنظر گرفته شود .خونریزی در بارداری ممکن است با سقط خود به خودی بارداری نابجا یا سایر عوارض مرتبط با بارداری نظیر مول همراه باشد.
هورمون های اگزوژن
علت خونریزی غیر طبیعی به همراه مصرف هورمون معمولاً بسیار متفاوت تر از زمانی است که فرد هورمون مصرف نمی کند.
ابنرمالیته های هماتولوژیک
شایع ترین اختلال انعقادی پوپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک و بعد از آن بیماری فون ویلبراند می باشد.نوجوانانی که به خصوص در زمان منارک دچار منوراژی شدید هستند باید از نظر ابنرمالیته های انعقادی از جمله بیماری فون ویلبراند غربالگری شوند.
عفونت ها
خونریزی نامنظم یا خونریزی پس از مقاربت ممکن است ناشی از سرویسیت کلامیدیایی باشد ، عفونت کلامیدیایی در نوجوانان از هر گروه سنی دیگر شایع تر است و باید تمام نوجوانانی را که از نظر جنسی فعال هستند به طور روتین از جهت کلامیدیا غربالگری نمود.
سایر مشکلات اندوکرین یا سیستمیک
خونریزی غیر طبیعی ممکن است با دیس فونکسیون تیروئید ، دیس فونکسیون کبدی و هیپرپرولاکتینمی همراه باشد .
اختلالات آندروژنی شایع ترین اختلال اندوکرین در زنان می باشند.
علل آناتومیک
آنومای های انسدادی کامل یا نسبی ژنیتال به طور تیپیک طی دوران نوجوانی ظاهر می شوند .ابنرمالیته های کمپلکس مولرین نظیر سپتوم های مسدود کننده ی طولی واژن یا رحم دوگانه ممکن است باعث هماتوکولپوس یا هماتومترا شوند .اگر این آنومالی های انسدادی یک خروجی کوچک به بیرون داشته یا بعداً ایجاد شده باشد به جای توده ی لگنی یا علاوه بر آن به صورت ترشح مداوم تیره قهوه ای تظاهر می یابند.
سایر خدمات دکتر هدیه ثقفی متخصص زنان زایمان عبارتست از :
با تشکر مدیریت سایت دکتر هدیه ثقفی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی .
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه