لاپاراسکوپی نوعی جراحی کم تهاجمی است که عمدتا برای شناسایی و تشخیص مشکلات داخلی و درمان آن ها در قسمتهایی مثل کیسه صفرا، روده، کبد و رحم انجام میشود. این روش از حدود 30 سال پیش باب شده است و استفاده گسترده ای در زمینه جراحی های زنان دارد. امروزه فیبروم یا کیست تخمدان از مشکلات شایع در میان بانوان است و لاپاراسکوپی رحم یکی از بهترین روشها برای حذف این زائدهها و پاکسازی رحم و تخمدان و بازسازی آن است که دارای مزایای بسیاری نسبت به روشهای مشابه میباشد.
شناسایی نوع زائده ی موجود و روش مناسب برای حذف آن بر عهده جراح و متخصص زنان و زایمان است، اما اغلب برای فیبرومهایی با تعداد و ابعاد مشخص از تکنیک لاپاراسکوپی رحم استفاده میشود که دارای کمترین میزان عوارض و نتیجه ای مطلوب است.
ما در این مقاله در رابطه با لاپاراسکوپی رحم، دلایل درخواست لاپاراسکوپی رحم و اقدامات پیش و پس از لاپاراسکوپی رحم بحث خواهیم نمود. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
چگونگی انجام عمل لاپاراسکوپی
در این روش بی آنکه نیازی به برش جراحی باشد می توان داخل شکم بیمار و بخش های دورن لگن وی را دیده و اقدامات درمانی را از سر گرفت. برای انجام این روش یک تلسکوپ با قابلیت بزرگنمایی اجسام تا چند برابر با پزشک متخصص زنان توان کنترل کامل شرایط و اشراف بر بافت های درونی را به راحتی می دهد تا بررسی های تخصصی و پزشکی جراح با امکان تشخیص صد درصدی همراه باشد. این راهکار برای درمان بیماری های رحمی، مشکلات تخمدان ها و لوله های رحمی کاربرد وسیعی داشته و علاوه بر امکان مشاهده این اعضا، در اصلاح و درمان برخی نارسایی ها نیز مفید است.
کاربرد جراحی لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی در درمان بیماری های زنان دو کاربرد عمده دارد:
کاربرد درمانی: در این روش علاوه بر دیدن داخل رحم می توان جراحی های لازم را نیز انجام داد.
کاربرد تشخیصی: در این راهکار قصد پزشک متخصص زنان از انجام لاپاراسکوپی پیدا کردن منشا بیماری و نارسایی است.
مزایای عمل لاپاراسکوپی
- طی عمل لاپاراسکوپی، تلسکوپ پزشکی از راه سوراخ های ریزی با قطر کمتر از 10 میلیمتر وارد شکم شده و و اسکارهای ناشی از عمل به دلیل ابعاد کمشان کاملا پس از مدتی محو می گردند.
- در این سیستم احتمال بروز چسبندگی های پس از این عمل بسیار کم است چرا که بافت های داخلی بدن دستکاری کمی شده و و هوا به زیر این بخش ها نخواهد رفت.
- در این نوع روش درمانی امکان درد و حساسیت برای بیمار بسیار کم بوده و مدت استراحت های مطلق پس از اتمام جراحی به حد زیادی کم شده در نتیجه سرعت بهبودی بیشتر می شود.
- همانطور که گفته شد کمترین میزان جراحت و چسبندگی در پی این عمل رخ می دهد که این امر برای زنان جوانی که خواهان بارداری در آینده هستند بسیار ایمن است.
استفاده از لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی در موارد زیر کاربرد دارد:
- ارزیابی علل ناباروری و موانع بارداری موفق
- بروز درد شکم با دلایل نامشخص
- پیدایش بیماری های شکمی یا مایعات غیرعادی
لاپاراسکوپی رحم چیست؟
لاپاراسکوپی رحم یکی از انواع عملهای جراحی است که نیازی به ایجاد برشهای بزرگ در شکم ندارد و تنها با ایجاد چند برش کوچک انجام میشود. در این تکنیک جراحی، پس از ایجاد یک یا چند برش کوچک، یک وسیله به شکل لوله ی نازک و بلند که یک شامل دوربین ویدیویی مخصوص و یک لامپ کوچک میشود، از برشهای فوق به قسمتهای داخلی بدن نظیر دهانه رحم، رحم، تخمدان ارسال میشود تا از این طریق مشکل را شناسایی کرده و نوع درمان آن را تشخیص دهند.
اگر جراحی لاپاراسکوپی رحم با هدف تشخیص انجام شود تنها یک برش ایجاد میشود و لاپاراسکوپ از برش فوق به جهت تشخیص وارد بدن میشود اما اگر مداخلات درمانی نیز انجام شود، نیاز به برشهای دیگری میباشد تا ابزار مخصوص به جراحی و خروج و درمان فیبروم رحم وارد رحم شود.
در اغلب مواقع، تشخیص و شناسایی پیش از درمان در بعضی از قسمتهای بدن مانند ناحیه شکم توسط سونوگرافی، سی تی اسکن و یا ام آر آی انجام میگیرد اما اطلاعاتی که از این طریق به دست میآید برای تشخیص دقیق کافی نیست و به درخواست پزشک بیمار تحت جراحی سرپایی لاپاراسکوپی رحم که اغلب با بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام میشود، قرار میگیرد.
عمل لاپاراسکوپی رحم به چه منظور انجام میشود؟
عمل لاپاراسکوپی رحم اغلب برای شناسایی مشکلات رحمی و درمان آن ها انجام میشود. عمده کارکرد عمل لاپاراسکوپی رحم در زمینههای زیر میباشد:
- درمان کیست ها و تومورهای تخمدان ها
- درمان لایه آندومتریوز رحم با تخریب بافت اندومتر
- برداشتن و حذف تخمدان ها
- برداشتن رحم
- درمان افتادگی رحم
- درمان بارداری های خارج از رحم
- از بین بردن چسبندگی لوله ها، رحم و تخمدان ها
- تشخیص دلایل ناباروری و درمان آن
- حذف فیبروم ها و تومورهای خوش خیم رحمی (فیبرومهایی با تعداد و ابعاد مشخص)
- مسدود کردن جریان خون متصل به فیبروم ها
- درمان سرطان با انجام اقداماتی نظیر برداشتن بخشی از غدد لنفاوی
اقدامات پیش از لاپاراسکوپی رحم
دریافت مشاورههای لازم و ارائه سوابق پزشکی به جراح و متخصص پیش از اقدام به جراحی از نکات اساسی است که تا حد چشمگیری باعث کاهش عوارضهایی نظیر خونریزی، عفونت، آلرژی به بیهوشی، مشکلات کلیوی، آسیب به اعصاب و … میشود و در صورت رعایت برخی نکات ساده اما اساسی، نتیجه ی بسیار مطلوبی حاصل میگردد. بهتر است تمامی آزمایشات و عکس برداریها به طور کامل پیش از جراحی انجام شود. مصرف سیگار و الکل در هفتههای منتهی به جراحی لاپاراسکوپی رحم، ممکن است در نتیجه ی آن موثر باشد. میبایست فرد حداقل دو هفته پیش از جراحی فوق از مصرف توتون، سیگار و نوشیدنیهای الکلی خودداری کند.
مصرف برخی داروها نظیر داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و مکملهای گیاهی نیز به دستور پزشک میبایست قبل از جراحی محدود شود. به دلیل انجام جراحی لاپاراسکوپی رحم تحت بیهوشی، فرد میبایست 12 ساعت پیش از جراحی چیزی نخورده و نیاشامیده باشد و کاملا ناشتا باشد.
عمل لاپاراسکوپی اغلب بعد از دوران قاعدگی انجام میشود. فرد پیش از جراحی بهتر است به نظافت خود رسیدگی کند و دوش بگیرد زیرا ممکن است در اولین روز پس از جراحی چنین امکانی نداشته باشد. همچنین از همراه داشتن هرگونه بدلیجات، زیوآلات و … در زمان مراجعه به مرکز درمانی برای جراحی خودداری شود.
اقدامات پس از لاپاراسکوپی رحم
طبیعتا در کنار نکاتی که رعایت آن ها پیش از جراحی لاپاراسکوپی رحم ضروری است، رعایت برخی نکات پس از جراحی لاپاراسکوپی رحم میتواند در تسریع روند نقاهت و بهبود نتیجه بسیار موثر باشد. استراحت کامل و تغذیه ی مناسب در روزهای نخست در کاهش میزان درد ناشی از جراحی و دریافت نتیجه مطلوب ضروری است. بروز درد در روزهای نخست طبیعی است. در این صورت مصرف مسکن از سوی پزشک توصیه میشود که به میزان چشمگیری میزان درد را کاهش میدهد.
همچنین مصرف آنتی بیوتیکها برای کاهش احتمال عفونت محل جراحی ضروری است. البته برای پیشگیری از عفونت بهتر است نظافت و بهداشت محل زخم رعایت شود و زخم با آب و صابون شست و شو داده شود. پس از شست و شو میبایست زخم به طور کامل خشک شود. در هفتههای نخست پس از جراحی میبایست از انجام فعالیتها و ورزشهای سنگین و بلند کردن اجسامی با وزن بالا پرهیز شود و غذاهای سبک مصرف شود. توصیه میشود حتما همراه داشته باشید زیرا امکان رانندگی تا 24 ساعت پس از جراحی وجود ندارد.
همچنین بهتر است لباسهای راحت برای پس از جراحی به همراه داشته باشید تا در پوشیدن آنها دچار مشکل نشوید. بهتر است تا یک هفته پس از جراحی از داشتن رابطه ی جنسی خودداری شود.
نتیجه گیری
فیبروم رحم یکی از مشکلات شایع در زنان و دختران است که بروز آن اغلب محدودیت سنی ندارد و پس از دوران بلوغ تا دوران یائسگی و اغلب در زمان باروری پدیدار میشود که در مواردی تبعات آن موجب نارضایتی فرد میشود و باروری شخص را با مشکلاتی همراه میسازد. جراحی لاپاراسکوپی رحم یکی از بهترین و توصیه شدهترین روشهای تشخیصی و درمانی است که برای تشخیص مشکلات رحم، تخمدان، شکم، دهانه رحم و … و درمان آن بهره گرفته میشود و عوارض بسیار کمی نسبت به سایر روشهای درمانی نظیر جراحی باز دارد.
تخصص و تجربه ی پزشک در دریافت بهترین نتیجه ی جراحی موثر است. دکتر هدیه ثقفی یکی از بهترین متخصصان زنان و زایمان در قزوین است که به ارائه خدمات بهداشتی، درمانی و زیبایی اندامهای تناسلی میپردازد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو وقت مشاوره با شماره ی فوق تماس حاصل فرمایید.
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه