برای تشخیص بسیاری از مشکلات در زنان راه های متفاوتی وجود دارد که شاید در صورت مراجعه به متخصص زنان و زایمان برای شما سونوگرافی واژینال تجویز شود. بهتر است در این رابطه اطلاعات لازم را داشته باشید تا بتوانید برای این سونوگرافی آمادگی لازم را داشته باشید. این سونوگرافی از راه واژن و ناحیه لگن انجام می شود که می تواند اعضای تناسلی زنان مانند رحم و واژن و تخمدان را بررسی کند. این سونوگرافی بدون خطر بوده و از جمله آزمایش هایی است که غیر تهاجمی محسوب می شود.
سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
اولتراسوند اصطلاحی است که برای امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. معاینات اولتراسوند از این امواج صوتی برای تولید یک تصویر یا تصویر بر روی صفحه نمایشی که داخل بدن شما را نشان می دهد استفاده می کند. سونوگرافی توسط یک متخصص (سونوگرافیک، رادیولوژیست یا سونولوژیست) انجام می شود.
سونوگرافی ترانس واژینال معاینه لگن زنانه است. این کمک می کند تا ببینید آیا هر گونه ناهنجاری در رحم، دهانه رحم (گردن رحم)، آندومتر (پوشش داخلی رحم)، لوله های فالوپ، تخمدان ها، مثانه یا حفره لگن وجود دارد یا خیر. اندام های لگن را از داخل واژن با استفاده از یک دستگاه صاف، نازک و دستی مخصوص به نام مبدل مشاهده می شود. این با سونوگرافی شکمی متفاوت است، که از یک ژل شفاف مبتنی بر آب استفاده میکند که روی پوست شکم اعمال میشود و مبدل به آرامی در ناحیه لگن حرکت میکند.
همه مبدل های اولتراسوند امواج صوتی با فرکانس بالا را منتقل می کنند و این امواج از بافت نرم، ساختارها یا قسمت های مختلف بدن به روش های مختلف منعکس می شوند. این امواج صوتی به تکانه های الکتریکی تبدیل می شوند که تصویر متحرکی را روی صفحه نمایش می دهند.
مزایای سونوگرافی واژینال
سونوگرافی مزایای بسیاری دارد. بدون درد است و شامل اشعه نمی شود، به این معنی که بسیار بی خطر است. هیچ تزریقی وجود ندارد، مگر اینکه پزشک شما به طور خاص درخواست کرده باشد. امواج صوتی با فرکانس بالا تضمین می کند که تصاویر جزئیات بسیار بالایی را نشان می دهند و می توانند به ریزترین قسمت های بدن نگاه کنند. متخصص بهداشت در کنار شما خواهد بود، و شما این فرصت را دارید که هر گونه نگرانی را که دارید با وی در میان بگذارید.
چرا متخصص زنان، انجام سونوگرافی واژینال را تجویز می کند؟
در صورت داشتن علائم درد لگن یا خونریزی غیرطبیعی، یا برای بررسی فیبروم (تومورهای عضلانی رحم)، پولیپ رحم (مناطق ضخیم شدن پوشش داخلی رحم)، کیست یا تومور تخمدان، ناباروری، این آزمایش توسط پزشک درخواست می شود. یا ارزیابی اوایل بارداری اغلب به دنبال اسکن اولتراسوند شکم با استفاده از یک مبدل دستی صاف در قسمت بیرونی بدن، در قسمت پایین شکم انجام می شود.
سونوگرافی ترانس واژینال در مقایسه با اسکن اولتراسوند از لگن از قسمت تحتانی شکم، تصاویر بسیار دقیق تری از اندام های لگن، به ویژه رحم (از جمله لوله های فالوپ و تخمدان ها) ارائه می دهد.
چگونه برای سونوگرافی ترانس واژینال آماده شوم؟
- پیش از انجام سونوگرافی واژینال باید لباسهای پایین تنه خود را به طور کامل درآورید و پاهای خود را بپوشانید. برای انجام این سونوگرافی بهتر است که مثانه نیمه پر باشد. شما می تواند با مثانه پر مراجعه کیند و مقداری از ادرار خود را تخلیه کنید و سپس سونوگرادفی واژینال را انجام دهید.
- اگر پریود میشوید، باز هم میتوان معاینه را انجام داد و اغلب در ارزیابی برخی از مشکلات زنان یک مزیت است. اگر از تامپون استفاده می کنید، باید برداشته شود.
- سونوگرافی ترانس واژینال یک معاینه شخصی تهاجمی است، بنابراین قبل از انجام آزمایش ممکن است از شما خواسته شود که یک رضایت نامه را امضا کنید. در هر زمان، حیثیت و حریم خصوصی بیمار در طول معاینه محافظت می شود.
- این معاینه توسط سونوگرافیست هایی که ممکن است مرد یا زن باشند انجام می شود. به محض ورود به مرکز رادیولوژی، اگر با سونوگرافی مرد راحت نیستید، باید به کارکنان پذیرش اطلاع دهید و از یک سونوگرافیست زن درخواست کنید تا معاینه را انجام دهد. اگر سونوگرافیست زن در دسترس نباشد، ممکن است زمان قرار ملاقات شما تغییر کند.
- اگر با یک سونوگرافی مرد مخالفت نکنید، کارکنان مرکز رادیولوژی ترتیبی میدهند که یک کارمند بهداشت زن بهعنوان سرپرست عمل کند (یعنی شخصی که شما را در طول معاینه همراهی و پشتیبانی کند.
- اگر در فکر انجام آزمایش احساس ناراحتی یا خجالت میکنید، میتوانید از یک مشاور درخواست کنید چه یک سونوگرافیست مرد یا زن برای انجام معاینه حضور داشته باشد. همچنین می توانید از یکی از اعضای خانواده درخواست کنید.
- اگر تصمیم دارید که مایل به انجام سونوگرافی ترانس واژینال نیستید، باید به کارکنان پذیرش در مرکز رادیولوژی اطلاع دهید و در عوض می توانید سونوگرافی شکم را درخواست کنید. اگر سونوگرافی شکم انجام دهید، باید 30 دقیقه قبل از آزمایش دو تا سه لیوان آب بنوشید تا مثانه پر شود.
- توصیه می شود لباس راحتی بپوشید که به قسمت پایین بدن شما دسترسی آسانی داشته باشد.
- بهتر است در هنگام انجام این سونوگرافی آرامش داشته باشید زیرا در صورتی که خود را منقبض کنید ممکن است برای شما دردناک باشد.
در طول سونوگرافی ترانس واژینال چه اتفاقی می افتد؟
پس از تخلیه مثانه، از شما خواسته می شود لباس خود را از کمر به پایین درآورید و ممکن است.. سپس از شما خواسته می شود که روی تخت معاینه دراز بکشید. به طور کلی، یک پوشش به شما ارائه می شود. از شما خواسته می شود که پاهای خود را خم کنید و وسیله ایی به نام پروب وارد دستگاه تناسلی فردی می شود که باعث می شود امواج صوتی را از خود ساطع کند و هنگام برخورد پروب با موانع تصاویر بر روی مانیتور نمایش داده می شود. مبدل کمی بزرگتر از یک تامپون است و به طور خاص به شکلی است که به راحتی در واژن قرار می گیرد. یک پوشش محافظ روی مبدل قرار می گیرد و ژل روان کننده گرم برای سهولت در جاگذاری روی آن اعمال می شود.
به آرامی در داخل لگن حرکت می کند و تصاویر گرفته می شود. زمانی که متخصص سونوگرافی پروب را حرکت می دهد باعث می شود نواحی مختلف لگن در این قسمت ها دیده شود. از جمله مهم ترین مزایای سونوگرافی واژینال تصویر های تهیه شده با کیفیت بالا می باشد. ممکن است زیر شکم خود را با دست معاینه فشار دهید تا برخی از اندام های لگن را به مبدل نزدیک کنید تا تصاویر بهتری داشته باشید. تصاویری که روی صفحه می بینید، داخل ناحیه لگن (پایین شکم) شما را نشان می دهد. عکس های ثابت نیز در طول معاینه گرفته می شود. در پایان آزمایش، پروب به طور کامل استریل و تمیز می شود.
در سونوگرافی واژینال چه مواردی دیده می شود؟
- مشکلات مربوط به قاعدگی
- خونریزی های غیر طبیعی
- بررسی توده ها و کیست ها
- مشخص شدن بارداری خارج از رحم
- بررسی مشکلات نازایی در زنان
- دردهایی که در قسمت های لگن و شکم وجود دارد.
آیا سونوگرافی ترانس واژینال عوارض جانبی دارد؟
سونوگرافی ترانس واژینال هیچ عارضه ای ندارد. شما می توانید فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید. ممکن است پس از انجام آزمایش متوجه ترشحات جزئی واژن از ژل روان کننده شوید، اما این ترشحات باید در عرض 24 ساعت متوقف شود.
سونوگرافی ترانس واژینال چقدر طول می کشد؟
معاینه بین 15 تا 30 دقیقه طول می کشد. گاهی اوقات از شما خواسته می شود که منتظر بمانید و تصاویر توسط رادیولوژیست یا سونولوژیست زنان و زایمان (پزشکان متخصص) بررسی شود. سونوگرافیک، متخصص بهداشتی که معاینه سونوگرافی را انجام می دهد، ممکن است از پزشک بخواهد که به اتاق بیاید و آنچه دیده شده را بررسی کند. معمولاً پزشک آنچه را که دیده است و در صورت وجود هرگونه نگرانی به شما اطلاع می دهد.
در برخی از مراکز، پزشک یا متخصص زنان و زایمان معاینه را انجام می دهد و معمولاً یافته ها را به شما اطلاع می دهد.
خطرات سونوگرافی ترانس واژینال چیست؟
- هیچ خطر شناخته شده ای برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال وجود ندارد. از امواج صوتی برای به دست آوردن تصاویر استفاده می کند و هیچ تشعشعی در آن وجود ندارد.
- اگر باردار هستید، خطری برای جنین (نوزاد متولد نشده) وجود ندارد. اگر باردار هستید و کیسه آب شما پاره شده است، اما در حال زایمان نیستید (به این حالت پارگی زودرس غشاها گفته می شود)، انجام سونوگرافی توصیه نمی شود، زیرا خطر عفونت در جنین شما افزایش می یابد.
- اگر باردار هستید و مشخص شده است که جفت غیرطبیعی در پایین قرار دارید (به نام جفت پریویا) و خونریزی واژینال دارید، انجام سونوگرافی ترانس واژینال توصیه نمی شود، زیرا می تواند خونریزی را بدتر کند.
سونوگرافی ترانس واژینال در کجا انجام می شود؟
معاینه در بخش رادیولوژی یک بیمارستان، مطب رادیولوژی خصوصی یا در یک کلینیک تخصصی برای تصویربرداری زنان و زایمان انجام می شود. این معاینه در خلوت یک اتاق سونوگرافی انجام میشود، که ممکن است نور کمی داشته باشد تا تصاویر روی صفحه اولتراسوند به وضوح دیده شوند. برای حفظ حریم خصوصی شما، درب اتاق معاینه بسته است و در قسمت بیرونی تابلویی وجود دارد که نشان می دهد معاینه سونوگرافی در حال انجام است.
چه زمانی می توانم منتظر نتایج سونوگرافی ترانس واژینال خود باشم؟
مدت زمانی که پزشک شما طول می کشد تا یک گزارش کتبی دریافت کند متفاوت است. مطب خصوصی رادیولوژی، کلینیک یا بیمارستانی که عمل شما در آن انجام می شود، می تواند به شما بگوید که چه زمانی ممکن است پزشک شما گزارش را دریافت کند.
مهم است که نتایج را چه به صورت حضوری و چه تلفنی با پزشک خود در میان بگذارید تا آنها بتوانند معنی نتایج را برای شما توضیح دهند.
منبع:
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه