مراجعه به پزشک زنان در بسیاری از موارد لازم و ضروری است، یک خانم بالغ نیاز دارد تا به صورت دوره ای توسط یک جراح معاینه شود و بیماری های وی بررسی گردد. در این مقاله سرطان سینه را توضیح خواهیم داد.
با توجه به شیوع و اهمیت سرطان سینه لازم است تا بسیاری از خانم ها با مراجعه به یک جراح از آخرین وضعیت سلامت سینه ها با خبر شوند، پزشک به شما توصیه می کند تا با انجام آزمایش ماموگرافی بیماری های ناحیه سینه و سرطان سینه را شناسایی و یا از بروز آن جلوگیری نمایید.
باید به این نکته توجه داشته باشید که یکی از مهم ترین و موثرترین راه های تشخیص سرطان سینه، به خصوص در مراحل اولیه بیماری، انجام ماموگرافی سینه است. جراح زنان با ارائه راه کارهای نوین راه های مبارزه با این بیماری را به شما ارائه می نماید. ماموگرافی یک روش موثر برای تشخیص انواع بیماری و توده های سرطانی در سینه می باشد.
لازم است تا مواردی را قبل از ماموگرافی در نظر بگیرید.
هنگام گرفتن ماموگرافی سینه این نکات را رعایت کنید:
فهرست محتوا
- توجه داشته باشید که از موارد خوشبو کننده، پودر یا کرم در زیر بغل استفاده نکنید چرا که ممکن است در کیفیت تصویر تاثیر بگذارد.
- قبل از اینکه پریود بشوید به مامو گرافی نروید این کار را بعد از دوره قاعدگی انجام دهید، زیرا در این مدت سینه ها متورم و دردناک است.
- در صورت داشتن پروتز به تکنسین قبل از انجام ماموگرافی اطلاع دهید.
- لباس راحتی بپوشید که بتوانید به راحتی آن را در آورید.
- ماموگرافی های قبلی را دور نیندازید، حتی اگر طبیعی و بدون هیچ ضایعه ای بوده باشد زیرا مقایسه آنها با ماموگرافی آینده به تشخیص ضایعات کمک می کند.
علائم سرطان سینه
برای اینکه شما از سرطان سینه در امان بمانید باید به سرعت از وجود آن آگاهی پیدا کنید. زمانی که سلول های سرطانی در سینه تکثیر می شوند،ممکن است برای فرد مشکلاتی را به همراه بیاورند. شما باید به دقت به نشانه هایی که برای شما ایجاد می شود توجه کنید و هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. زیرا هرچقدر تشخیص سرطان سینه زود تر شکل بگیرد درمان به سرعت آغاز شده و درصد موفقیت درمان بالا خواهد رفت. از جمله نشانه هایی که برای این افراد به وجود می آید می توان به موارد زیر اشاره کرد.
زمانی که سینه، زیربغل برآمده و یا ضخیم شده باشد.
ترشحات غیر طبیعی سینه که به شیر شبیه می باشد.
نوک سینه تغییر اندازه پیدا کند و یا اینکه شکلی دیگر به خود بگیرد.
فرم و ظاهر سینه در افراد بالغ عوض شود.
پوست سینه فروروفته ،چروک خورده و یا جوش دار شده باشد.
هاله اطراف دور سینه تغییر رنگ پیدا کرده باشد.
انواع سرطان سینه
سرطان التهابی سینه
این نوع سرطان در پوست افراد به وجود می آید و باعث می شود که پوست قرمز شده و یا متورم بشود در نهایت ظاهر سینه ملتهب می شود و بزرگ دیده می شود. در این نوع سرطان پوست دائما در حال خارش بوده وگره لنفاوی در زیر بغل ورم پیدا می کند.
سرطان مجرایی
تقریبا بالای هشتاد درصد از مبتلایان به سرطان سینه به این نوع سرطان مبتلا هستند. سلول های سرطانی در این نوع سرطان تنها در مجرای سینه رشد می کند.
سرطان لوبولی
تنها درصد کمی از این افراد به این نوع از سرطان مبتلا می شوند. شیر و یا ترشحات دیگر در لوبول ها انباشته می شود و سینه سفت، متورم و یا تغییر ظاهر پیدا می کند.
آیا سرطان سینه کشنده است؟
آیا سرطان سینه کشنده است؟ طول عمر مبتلایان به سرطان سینه چقدر است؟ آیا سرطان های بدخیم درمان دارند؟ درجه بندی سرطان سینه به چه صورت است؟ شاید خیلی از افراد پاسخ این سوالات را نداند، اگر شما هم به دنبال پاسخ برای این سوالات هستید، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
سرطان پستان سرطانی است که در سلولهای سینه شکل می گیرد. سرطان پستان یکی از شایعترین سرطان ها در بین زنان است.
سرطان پستان هم در آقایان و هم در خانم ها می تواند رخ دهد، اما در خانم ها به مراتب بیشتر است.
سرطان سینه کشنده است؟
علائم و نشانه های سرطان پستان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر اندازه ، یا شکل پستان مشاهده تغییراتی در پوست پستان، مانند کمرنگی
- پوسته پوسته شدن نوک پستان و اطراف آن
- مشاهده ترشحات از نوک پستان
- مشاهده توده و برجستگی در پستان ها
دلایل رخداد سرطان سینه
سرطان پستان هنگامی رخ می دهد که برخی از سلول های پستان شروع به رشد غیر طبیعی می کنند. این سلولها با سرعت بیشتری نسبت به سلول های سالم تقسیم می شوند و سبب تشکیل توده در اندام ها می شود.
سلول های سرطانی ممکن است از طریق پستان به گره های لنفاوی یا سایر قسمت های بدن گسترش یابد .سرطان پستان اغلب با سلول های مجاری تولید شیر (سرطان مجرای مهاجم) شروع می شود.
محققان برخی عوامل هورمونی ، سبک زندگی و محیطی را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. اما هنوز مشخص نیست که چرا برخی از افراد که هیچ عامل خطر ندارند مبتلا به سرطان می شوند.
عامل وراثت در سرطان پستان
حدود 5 تا 10 درصد از سرطانهای پستان با جهش های، ژن منتقل شده از نسلهای یک خانواده مرتبط هستند.
تعدادی از ژن های ارثی جهش یافته که می توانند احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند، شناسایی شده اند. مشهورترین آنها ژن سرطان پستان 1 (BRCA1) و ژن سرطان پستان 2 (BRCA2) است که هر دو خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند.
آیا سرطان سینه کشنده است؟
به طور قطع نمی توان برای این سوال پاسخ مشخصی را تعیین کرد. در صورتی که سرطان پستان در مراحل اولیه خود باشد و شخص قبل از پیشرفت متوجه آن شود می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. انجام سونوگرافی سینه و ماموگرافی از روش های تنشخیصی سرطان پستان است، توصیه می شود در صورتی که در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان سینه را دارید حتما در دروه های منظم با کمک روش های تشخیصی وجود این سرطان خطرناک را شناسایی کنید.
عواملی که باعث افزایش خطر سرطان سینه می شود؟
کسانی که سابقه سرطان پستان در خانواده آنها وجود دارد.
اگر فردی بعد از سی و پنج سالگی اولین زایمان را داشته باشد.
- زنان نابارور
- بلوغ زودرس
- کسانی که دیر به یائسگی می رسند.
- قرار گرفتن قفسه سینه در تابش اشعه
- داشتن رژیم غذایی نامناسب و مصرف زیاد چربی
- سابقه داشتن تومورهای خوش خیم سینه
نمی توان گفت کسانی که دارای این شرایط هستند به طور قطع به سرطان سینه دچار خواهند شد اما کسانی که دارای این موارد هستند باید دقت بیشتری را داشته باشند و به طور مرتب به متخصص زنان مراجعه کنند و آزمایش های لازم را به طور مرتب انجام دهند. در صورتیکه احساس درد و تورم مداوم در ناحیه سینه دارید و یا دچار علائمی از تورم و کوفتگی هسستید حتما به یک جراح سینه مراجعه نمایید.
غربالگری سرطان سینه چگونه انجام می شود؟
سرطان سینه را نمی توان پیشگیری کرد، اما شما می توانید سه مرحله مهم را برای تشخیص زودتر از آن انجام دهید. 3 مرحله برای تشخیص زودهنگام، می توانند شانس ابتلا به سرطان پستان را قبل از گسترش آن افزایش دهند.
علائم سرطان سینه
بسیاری از علائم سرطان سینه ناشناخته بدون غربالگری حرفه ای قابل مشاهده نیست، اما برخی از علائم را می توان قبل از هر گونه آزمایشی به خوبی تشخیص دهیم .
هر فرد باید علائم سرطان سینه را بشناسد و هرگاه یک اختلال کشف شد، باید به یک متخصص مراجعه کند. اکثر افراد مبتلا به علائم و نشانه های سرطان پستان در ابتدا فقط یک یا دو مورد را متوجه می شوند و حضور این علائم و نشانه ها به طور خودکار به این معنی نیست که شما سرطان پستان دارید.شما می توانید با مراجعه به پزشک به سلامت خود مطمئن شوید .
تغییرات در نوک پستان
- رطوبت نوک پستان یا ضخیم شدن در ناحیه زیرسینه
- تغییر در بافت پوست یا بزرگ شدن منافذ در پوست پستان
- یک توده در پستان (مهم است که به یاد داشته باشید که تمام توده ها باید توسط یک متخصص مورد بررسی قرار گیرند، اما همه توده ها سرطانی نیستند).
تغییر در ظاهر نوک پستان
- هر گونه تغییر ناگهانی در اندازه یا شکل سینه
- تقسیم کردن در هر جای پستان
- تورم ناشناخته پستان (به ویژه اگر فقط در یک طرف باشد )
- عدم تقارن اخیر سینه (اگر چه شایع است که زنان یک سینه داشته باشند که کمی بزرگتر از دیگر است، اگر شروع به تازگی باشد باید توسط پزشک بررسی شود .
- نوک پستان است که در صورتی که به داخل و یا به سمت چپ متمایل شده باشد.
- پوست پستان، که به صورت ،قرمز رنگ می شود و یا باعث تورم می شود .
- همچنین مهم است که توجه داشته باشید که تخلیه شیر که در هنگام شیر دادن، شیر مادر وجود دارد باید توسط دکتر خود بررسی شود، اگرچه با سرطان سینه مرتبط نیست.
غربالگری سرطان پستان
غربالگری سرطان پستان در چه مواقعی الزامی است ؟ یکی از سوال هایی است که اکثر افراد از پزشک خود می پرسند ، موارد الزام عبارتست از:
- دریک فرد با سابقه ی سرطان پستان دراقوام درجه اول (مادر یا خواهر) ماموگرافی پنج سال زودتر از زمان وقوع در جوان ترین فرد مبتلا شروع می شود.
- مقداری اختلاف نظر در مورد ماموگرافی در سنین 49-40 سال به علت اینکه تعداد کمی از افراد مطالعه شده اند و فایده مشاهده شده بارز نبوده است، وجود دارد.
- همچنین اختلاف نظر در مورد ماموگرافی درسن بالای 70 سال وجود دارد زیرا این گروه سنی در آزمایشات گنجانه نشده اند.
- ماموگرافی تا زمانی که هزینه و خطر بیماری از فایده غربالگری آن کمتر شود ادامه خواهد داشت.
- اگر چه سرطان پستان در زنان مسن فراوان تر است، زنان جوان تر درصورت کشف سریع تر بیماری سال های زندگی بیشتری را نجات می دهند.
درمان جانشین غربالگری سرطان پستان
- بدون انجام غربالگری: بعضی ها عنوان می کنند غربالگری سرطان پستان هیچ فایده اثبات شده ای ندارد.که علت آن مطالعات قبلی با کیفیت پایین بوده است و فقدان دلایل کافی مبنی بر اینکه غربالگری سرطان پستان مرگ و میر عام را کاهش می دهد.
- معاینه بالینی پستان: اغلب توصیه می شود که به همراه ماموگرافی از این روش استفاده شود و بدون انجام آن ماموگرافی کافی به نظر نمی رسد.
- معاینه پستان توسط خود شخص :منجر به کشف توده های بیشتری می شود ولی ثابت نشده است که مرگ و میر را کاهش می دهد به همین خاطر جهت غربالگری سرطان پستان کافی نیست.
- تکنولوژی جدید رادیوگرافی مانند MRI در حال رشد است.
- آزمایشات ژنتیک جهت بررسی ژن های 2 و 1 BRCA در افرادی که سابقه خانوادگی قوی سرطان پستان و تخمدان دارند باید انجام شود.
نکات مهم در غربالگری سرطان پستان
- حساسیت این روش 98-71 درصد است .
- حساسیت در زنان پیرتر بیشتر است .
- ماموگرافی از هر 4 مورد سرطان پستان در افراد زیر 50 سال 1 مورد شناسایی نمی کند.
- اختصاصی بودن روش 97-94 درصد است.
- حداقل 80 درصد ماموگرام های مثبت موارد مثبت کاذب است
- تجزیه و تحلیل مطالعات کنترل شده نشان داده است که در اثر ماموگرافی کاهش 30-15 درصدی در مرگ و میر ناشی از سرطان پستان درطی 14 سال داشته ایم که این مورد زنان جوان و پیر هر دو صادق است.
تاثیرات جانبی غربالگری سرطان پستان
- درد ناشی از فشار پستان در اثر ماموگرافی
- اضطراب، درد، معلولیت و موارد نادر مرگ ناشی از موارد مثبت کاذب.
چگونه باید آزمایش سینه انجام شود؟
در حمام
با استفاده از پد انگشتان دست خود را در اطراف کل سینه با یک الگوی دایره ای مانند که حرکت از خارج به مرکز باشد بررسی کنید. هر دو سینه را هر ماه لمس کنید و در صورت هر گونه تغییر به پزشک مراجعه کنید.
در جلو آینه
سینه های خود را با دست های خود بازرسی کنید. و با هر تغییری مانند تورم، کمرنگ شدن پست و یا تغییرات در نوک پستان توصیه می شود به پزشک مراجعه کنید.
سونوگرافی در تشخیص سرطان سینه
هنگامی که یک شخص مشکوک به سرطان سینه است می تواند اقدام به ماموگرام و یا سونوگرافی کند در واقع سونوگرافی سینه یک اسکن است که با استفاده از امواج صوتی سبب ایجاد تصاویر می شود که به بافت های بدن هیچ گونه آسیبی نمی رساند که امواج صوتی باعث ایجاد تصاویر به کمک کامپیوتر می شود.
با سونوگرافی هنگامی که یک توده بزرگ به اندازه کافی بزرگ باشد به راحتی قابل تشخیص است.
MRI در تشخیص سریع سرطان سینه
ام آر آی در طول آزمایش های تشخیصی، برای گرفتن تصاویر و دیدگاه های مختلف مفید است. اگر آزمایش های اولیه شما قطعی نباشد، پزشک ممکن است MRI سینه (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) را برای ارزیابی میزان بیماری توصیه کند.
در طی یک MRI سینه، آهنربای متصل به کامپیوتر، انرژی مغناطیسی و امواج رادیویی را از طریق بافت پستان انتقال می دهد. این بافت ها را اسکن می کند و عکس های دقیق مناطق موجود در سینه را بررسی می کند. این تصاویر به تیم پزشکی کمک می کند تا بافت های طبیعی و بیمار را تشخیص دهد.
بیوپسی در تشخیص سریع سرطان سینه
بیوپسی سینه یک آزمایش است که از قسمت های مشکوک به سرطان نمونه برداری می شود. سلول های نمونه گیری شده تحت یک میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرند و بیشتر برای بررسی وجود سرطان سینه مورد آزمایش قرار می گیرند. بیوپسی تنها روش تشخیصی است که قطعا می تواند تعیین کند که آیا منطقه مشکوک سرطانی است یا نه. خبر خوب این است که 80 درصد از زنان مبتلا به بیوپسی سینه سرطان سینه را ندارند.
سه نوع بیوپسی وجود دارد:
- آسپیراسیون دقیق سوزنی
- بیوپسی هسته سوزنی
- بیوپسی جراحی
بیوپسی هسته سوزن چیست؟
بیوپسی سوزن هسته روشی برای حذف یک مقدار کوچک از بافت مشکوک از پستان با یک سوزن بزرگ است. این روش معمولاً با بیهوشی موضعی انجام می شود، در طی این روش، پزشک ممکن است یک نشانگر بسیار کوچک داخل پستان را برای نشان دادن موقعیت بیوپسی وارد کند. اگر بعدا جراحی مورد نیاز باشد، نشانگر جراح را برای قرار دادن ناحیه غیرطبیعی ساده تر می کند. رادیولوژیست یا جراح انجام بیوپسی هسته سوزن ممکن است از تجهیزات تخصصی تصویربرداری برای هدایت سوزن به محل مورد نظر استفاده کند.
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه