فیبروم رحم ( رشد غیر سرطانی سلول های فیبری ) تومورهای خوش خیم رحم به اندازه یک نخود حتی یک گریپ فروت شامل سلول های عضله صاف رحم و ماتریکس خارجی سلول است در 20 تا 25 درصد زنانی که در سن تولید مثل هستند وجود دارد، در زنان سیاه پوست 2 تا 4 برابر بیشتر است .زایمان بیشتر و قرص جلوگیری و سیگار کشیدن خطر فیبروم رحم را کاهش می دهد.
فیبروم های درون رحم بی خطر هستند و معمولا به زودی درمان می شوند، فیبروم ها می توانند باعث ایجاد درد و خونریزی در رحم شوند و در موارد وخیم تر بیمار را دچار مشکلات شایعی بنماید.
فیبروم ها در محل های مختلفی از رحم جای می گیرند و امکان تکثیر آنها نیز وجود دارد.
این تومورها معمولا در داخل عضله ی رحم، مانند یک توده ی برجسته در خارج رحم و یا داخل حفره ی رحم قرار می گیرند. فیبروم در واقع از شایع ترین تومورهای لگنی در زنان است که معمولا ابتلا به آن در زنان بین 25 تا 45 سال دیده می شود.
تشخیص فیبروم رحم معمولاً به کمک معاینه دو انگشتی است این تومورها قبل از سن بلوغ ایجاد نمی شوند و رشد آنها بعد از یائستگی متوقف می شود . تا ترشح استروژن بیشتر ، رشد آنها نیز بیشتر می شود. فیبروم های علائم دار یا بزرگ توسط عمل جراحی خارج می شود.
توصیه می شود که با مشاهده ی علائم اولیه و شایع این بیماری به متخصص زنان و زایمان مراجعه و درمان را آغاز نمایید. درمان این بیماری به صورت طبی و با تجویز دارو های لازم ممکن می باشد، همچنین در صورتی که تومورها تعداد زیادی داشته باشند و یا بیش از اندازه بزرگ شده باشند نیاز به جراحی و برداشتن آنها از داخل رحم وجود دارد.
تشخیص نوع فیبروم و نوع درمان آن با توجه به آزمایشاتی که در سونوگرافی انجام می دهید مشخص می شود.
فیبروم در صورت خفیف بودن با مصرف دارو درمان می شود و در صورتی که تعداد آن زیاد باشد ، جراح با لاپاراسکوپی اقدام به برداشتن آن می کند. اگر چه، علت ابتلای افراد به فیبروم مشخص نیست اما طبق تحقیقات رشد آن با هورمون استروژن ارتباط دارد.
علائم فیبروم رحم
- افزایش خونریزی قاعدگی یا طولانی شدن قاعدگی
- لکه بینی
- قاعدگی دردناک
- احساس فشار یا درد لگنی
- تکرر ادرار و عدم تحمل نگه داشتن ادرار ( خصوصاً در فیبروم خارج از رحم )
- مقاربت دردناک
- نازائی
- سقط خود به خودی
- توده رحمی غیر منظم و سفت
- کم خونی
- در ناحیه پشت یا پاها
- یبوست ( فیبروم پشت رحم )
- درد ناحیه کمر ( فیبروم روی ستون فقرات )
علل فیبروم رحم
- احتمالاً پاسخ غیر طبیعی رحم به هورمون جنسی زنانه
- اختلالات هورمونی
- افزایش استروژن
- وزن زیاد چاقی
- چربی های اشباع شده حیوانی
علائم شایع فیبروم های رحمی
- احساس شدید دردهای لگنی
- افزایش قابل توجه خونریزی های قاعدگی
- احساس درد شدید در زمان قاعدگی
- تکرر ادرار که به علت فشار روی مثانه ایجاد می شود
- بزرگ شدن شکم
- کمردرد
- پا درد
- درد در حین رابطه جنسی با همسر
- نازایی
از عوارض شایع فیبروم ها هستند که باید به آنها توجه ویژه ای بنمایید. توجه داشته باشید که رعایت نکات بهداشتی و سلامت جنسی اهمیت ویژه ای در ابتلا و جلوگیری از عود این بیماری دارد.
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
سلام دکتر خسته نباشید.۳۷ سالمه و قصد بارداری دارم سه فیبروم به ابعاد ۲۴*۱۴ و ۵۴* ۳۲ و ۱۷*۳۲ ساب سروزال دارم. میشه راهنمایی کنید وضعیتم خطرناکه یا نه؟ دکترم گف دارو مصرف کن فعلا
سلام خیر
فعلا کار خاصی نمیخواد
هر ۶ ماه سونو