افتادگی رحم معمولاً با بی اختیاری ادرار همراه می شود. علت این امر در بانوان اضافه وزن، داشتن جنین با وزن زیاد و یا تعدد زایمان می باشد. خانم ها با افزایش سن دچار افتادگی هایی در ناحیه لگن می شوند که می تواند شامل درجاتی از افتادگی در قسمت های رحم و مثانه باشد. این افتادگی ها می توانند فرد را دچار بی اختیاری ادرار نمایند. ولی لزوماً تمام افتادگی های ناحیه لگن با بی اختیاری همراه نمی باشند.
تمامی مواردی که به بی اختیاری ادراری ختم می شوند، با عمل جراحی بهبود نمی یابند. بی اختیاری های ادراری با ورزش های لگن و حتی تغییر رژیم غذایی قابل درمان و پیشگیری می باشند.
در صورتیکه علت بی اختیاری ادراری یبوست مزمن باشد، می توان با رژیم غذایی پر فیبر و ورزش تا حد زیادی از به وجود آمدن این عارضه جلوگیری به عمل آورد.
تنها 10 درصد از بی اختیاری های ادراری به عمل جراحی منتهی می شود. این جراحی ها می تواند به صورت شکمی و یا از طریق لگنی انجام شود. با توجه به تکنیک های نوینی که در جراحی به وجود آمده است، دیگر احتیاجی به شکافتن کامل شکم نمی باشد.
در صورتیکه تکرر ادرار به دلیل عفونت مثانه باشد، می تواند با خوردن آنتی بیویک هایی که پزشک متخصص تجویز می نماید، به راحتی درمان شود. اما در برخی از افراد تکرر ادرار مزمن بوده و حتی سبب بیدار شدن وی در هنگام شب می شود.
بی اختیاری ادرار در بانوان را می توان با کمک دستگاه های لیزری که بسیار امن می باشند درمان نمود. این نوع درمان به بانوانی که پس از زایمان دچار مشکلات در ناحیه لگن شده اند و واژن آنها بیش از حد گشاد شده است، توصیه می گردد. با این روش سایز و اندازه پیشابراه به حالت اولیه خود باز می گردد. این روش با کمک بیهوشی مختصری انجام می گیرد و دوران نقاهت کوتاهی دارد.
انواع بی اختیاری ادرار
انواع مختلفی از بی اختیاری ادرار وجود دارد که در ادامه به شرح و علل بروز هر یک پرداخته می شود:
بی اختیاری استرسی
زمانی که ادرار در مواقعی که فشار فیزیکی روی مثانه وارد میشود نشت میکند. مثلاً وقتی سرفه می کنید یا می خندید. دلیل بروز بی اختیاری استرسی، معمولاً نتیجه ضعیف شدن یا آسیب به ماهیچه هایی است که برای جلوگیری از ادرار کردن استفاده می شود. اینها عضلات کف لگن و اسفنکتر مجرای ادرار هستند.
بی اختیاری فوریتی
وقتی ادرار نشت می کند در حالی که احساس می کنید ناگهانی و شدید یا فشار برای ادرار کردن، یا بلافاصله پس از آن. دلیل بروز بی اختیاری فوری به دلیل فعالیت بیش از حد عضلات دترسور بومی مثانه ایجاد می شود. این عضلات معمولاً ذخیره و تخلیه ادرار از مثانه را کنترل می کنند.
بی اختیاری سرریزی
زمانی که نمی توانید مثانه خود را به طور کامل تخلیه کنید و باعث بیرون ریختن ادرار می شود. دلیل بی اختیاری سرریزی اغلب به دلیل انسداد یا انسداد مثانه شما ایجاد می شود. این انسداد از تخلیه کامل آن جلوگیری می کند و باعث سرریز ادرار از مثانه پر می شود.
بی اختیاری مداوم
زمانی که مثانه شما اصلا نمی تواند ادراری را ذخیره کند. این باعث می شود که شما همیشه دچار نشت ادرار شوید. دلیل بروز بی اختیاری مداوم ممکن است ناشی از مشکل مثانه از بدو تولد، آسیب ستون فقرات یا فیستول مثانه باشد.
گاهی ممکن است ترکیبی از انواع بی اختیاری استرس و بی اختیاری ادرار فوریتی نیز رخ دهد.
علت بی اختیاری ادارار
بی اختیاری ادرار می تواند بسیار ملال آور باشد. بانوان می توانند به دلایل مختلف به این عارضه دچار شوند. در ذیل به برخی از این عوامل اشاره می نماییم:
موارد خاصی می توانند شانس ایجاد بی اختیاری ادرار را افزایش دهند، از جمله:
هر کدام از عوامل بالا می توانند به بی اختیاری ادرار کمک نمایند و یا خود عاملی برای به وجود آمدن این عارضه باشند. افرادی که دارای اضافه وزن می باشند، می توانند با انجام وزرش ها روتین و مناسب لگنی تا حد زیادی از بی اختیاری ادرار مصون بمانند. همچنین مادران باردار می توانند با کم کردن وزن خود و جنین از ابتلا به این عارضه جلوگیری نمایند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر هر نوع بی اختیاری ادراری دارید با متخصص زنان صحبت کنید. بی اختیاری ادرار یک مشکل شایع است. شما نباید از صحبت کردن در مورد علائم خود با پزشک خجالت بکشید. این همچنین می تواند اولین قدم برای یافتن راهی برای درمان موثر مشکل باشد. بی اختیاری ادرار معمولاً پس از مشاوره با پزشک عمومی قابل تشخیص است. آنها در مورد علائم شما سوال خواهند کرد. آنها ممکن است معاینه لگن (در زنان) یا معاینه رکتوم (در مردان) را انجام دهند. پزشک همچنین ممکن است به شما پیشنهاد کند یک دفتر یادداشت داشته باشید تا بنویسید چقدر مایعات می نوشید و چند وقت یکبار باید ادرار کنید.
درمان بی اختیاری ادرار
پزشک ممکن است برخی از اقدامات ساده را پیشنهاد کند تا ببیند آیا این اقدامات به بهبود علائم بیمار کمک می کنند یا خیر. آنها همچنین ممکن است بیمار را به یک مشاور در مورد بی اختیاری ادرار یا یک متخصص بیمارستان ارجاع دهند.
این اقدامات شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن یا کاهش مصرف کافئین و الکل
- تمرینات کف لگن – که توسط یک متخصص آموزش داده شده است، این تمرینات شامل انقباض عضلات کف لگن برای ورزش کردن آنها است.
- آموزش مثانه –روش هایی را یاد می گیرید که برای ادرار کردن بیشتر صبر کنید.
- همچنین می توانید از محصولات بی اختیاری مانند پدهای جاذب استفاده کنید.
- همچنین اگر هنوز قادر به مدیریت علائم خود نیستید، ممکن است دارو نیز توصیه شود.
موارد زیر را همواره در نظر بگیرید
- بسته به مشکل مثانه بیمار، پزشک می تواند در مورد مقدار مایعاتی که باید بنوشد به وی توصیه می کند.
- اگر بی اختیاری ادرار دارید، مصرف الکل و نوشیدنی های حاوی کافئین را کاهش دهید. اینها می توانند باعث شوند کلیه های شما ادرار بیشتری تولید کنند و مثانه شما را تحریک کنند.
- اگر مجبورید در طول شب زیاد ادرار کنید (شب ادراری)، سعی کنید در ساعات قبل از خواب کمتر نوشیدنی بنوشید. اما مطمئن شوید که همچنان مایعات کافی در طول روز می نوشید.
- حاملگی و زایمان می تواند عضلات مثانه را ضعیف کند. اگر باردار هستید، تقویت عضلات کف لگن ممکن است به جلوگیری از بی اختیاری ادرار کمک کند.
- مردان نیز ممکن است از تقویت عضلات کف لگن خود سود ببرند.
نتیجه گیری
بی اختیاری ادرار در بانوان ممکن است در پی زایمان طبیعی و یا افزایش سن به وجود بیاید. یک متخصص زنان و زایمان خوب می تواند با کمک دستگاه لیزر این عارضه را با حداقل عوارض جانبی درمان نماید.
منبع:
https://www2.hse.ie/conditions/urinary-incontinence/
دکتر هدیه ثقفی
متخصص زنان ،زایمان و نازایی در قزوین
فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی قزوین
انجام زایمان طبیعی | زایمان سزارین | IVF | درمان ناباروری | مشاوره بارداری و …
02833230360
0 دیدگاه