028-33230360
ایران - قزوین - خیابان فردوسی جنوبی روبروی مجتمع آبادگران - طبقه فوقانی داروخانه صالح
دکتر هدیه ثقفی / بارداری و زایمان / بعد از بچه دار شدن چه تغییراتی در بدن مادر اتفاق می افتد؟
مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

بعد از بچه دار شدن چه تغییراتی در بدن مادر اتفاق می افتد؟

بر کسی پوشیده نیست که بدن یک زن بعد از بارداری تغییر می کند. هر زن پس از بچه دار شدن بهبودی منحصر به فردی خواهد داشت. نوع زایمان و زایمان شما بر نحوه سازگاری شما و بهبودی بدن شما در دوره پس از زایمان تأثیر می گذارد. به طور کلی حدود 6 هفته طول می کشد تا بدن شما به حالت قبل از بارداری برگردد. اگر حاملگی یا عوارض زایمان وجود داشته باشد، بهبودی ممکن است بیشتر طول بکشد. مواردی مانند افزایش وزن پس از زایمان، حساسیت سینه ها و یبوست معمولاً در ماه ها و سال های بعد از تولد نوزاد از بین می روند. چیزی که می تواند برای مادران جدید تعجب آور باشد این است که تغییرات دائمی زیادی در بدن به دنبال بارداری رخ می دهد. در اینجا برخی از تغییرات رایج تر آورده شده است:

خونریزی واژن

بعد از زایمان مخصوصا در زایمان سزارین یکی از مسائلی که برای خانم ها پیش می آید، خونریزی از واژن می باشد.

بعد از زایمان مخصوصا در زایمان سزارین یکی از مسائلی که برای خانم ها پیش می آید، خونریزی از واژن می باشد. اکثر زنان بعد از بچه دار شدن دچار خونریزی شدید تا متوسط ​​واژینال می شوند. بعد از گذشت مدت زیادی از نداشتن خونریزی در زمان پریود، سلول های مرده و ترشحات خونی از جداره رحم خارج می شود. این خونریزی مانند زمان پریود نبوده و با شدت و طولانی مدت ادامه ادامه می یابد. برای عدم ابتلا به عفونت در این طول زمان موارد بهداشتی رعایت شود. پس از چند روز اول، این رنگ اغلب به رنگ صورتی مایل به قهوه ای به جای قرمز روشن تبدیل می شود، اگرچه ممکن است بین افراد مختلف متفاوت باشد. توصیه می شود به جای تامپون از پد استفاده کنید و به طور مرتب پدهای خود را تعویض کنید. همچنین ایده خوبی است که رنگ، حجم و بوی خون خود را مشاهده کنید. اگر متوجه هر یک از موارد زیر شدید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • خونریزی شما شدیدتر می شود.
  • هر ساعت یا 2 ساعت یک پد خیس می شود.
  • لخته خون های بزرگی دارید.
  • خونریزی بدبو است.

بی اختیاری ادرار

این مشکل در خانم هایی که دارای زایمان طبیعی می باشند بیشتر از زایمان به روش سزارین می باشند . مشکل بی اختیاری در بعد از زایمان بدان دلیل می باشد که درحین زایمان فشاری که سر نوزاد به جداره واژن می آورد آسیبی به بافت های عصبی در این ناحیه وارد می کند . زمانی که این بافت ها آسیب ببینند پیام ها درستی به مغز نرسیده و فرد را در کنترل ادرار دچار مشکل می کند. این مشکل در کوتاه مدت رفع می شود . بافت های عصبی ترمیم شده و ماهیچه های مثانه تقویت می شوند که نتیجه آنها کنترل ادرار می باشد. در طول مدتی که خانم ها با این مشکل مواجه شدند می توانند از نوار بهداشتی برای خیس نشدن لباس ها استفاده کرده یا به طور مرتب ( هر دو ساعت یکبار) به توالت بروند. توصیه می شود تا قبل از ساعت 8 شب مایعات نوشیده و بعد از این ساعت مایعاتی استفاده نکنند. بی اختیاری ادرار استرسی نام این بی اختیاری در بعد از زایمان می باشد. در صورتی که در کوتاه مدت درمان نشود باید به پزشک متخصص مراجعه کرد پزشک در صورت صلاحدید از روش جراحی ساده برای درمان این مشکل استفاده می کند.

درد یا ناراحتی واژن

اگر زایمان طبیعی داشته باشید، ممکن است برای چند روز درد داشته باشید. این ممکن است به خصوص اگر بخیه هایی به دلیل پارگی یا اپی زیاتومی داشته باشید. در چند روز اول پس از تولد، قرار دادن یخ روی ناحیه می تواند به کاهش درد و تورم کمک کند. داروهای تسکین دهنده درد، از جمله پاراستامول نیز ممکن است کمک کند. باید ناحیه را با آب گرم حمام کنید و خشک کنید. در چند روز اول، به یاد داشته باشید که به آرامی بنشینید و در صورت امکان به جای روی پشت دراز بکشید.

توصیه می شود مراقب پرینه (پوست بین واژن و پایین) خود باشید، به خصوص اگر بخیه زده اید. اگر ناحیه دردناک‌تر یا ملتهب‌تر می‌شود، یا اگر بخیه‌هایی زده‌اید و به نظر می‌رسد که از هم جدا می‌شوند، با پزشک خود تماس بگیرید.

گرفتگی رحم

به گرفتگی رحم دردهای «پس از زایمان» نیز گفته می شود. این عارضه در زایمان دوم یا زایمان های بعدی شایع تر است. این در اثر ترشح اکسی توسین ایجاد می شود و ممکن است زمانی که کودک شما شیر می دهد بیشتر قابل توجه باشد. می توانید از داروهای مسکن ساده از جمله پاراستامول استفاده کنید و از کمپرس گرم روی شکم خود برای کمک به کاهش ناراحتی استفاده کنید.

تورم پا

بعد از زایمان های طبیعی و بخصوص زایمان سزارین ورم در پاها دیده می شود. دلیل این مشکل اینست که در طی زایمان خون وارد رحم شده و بعد از زایمان به پایین ترین نقطه بدن که پاها می باشند جمع می شوند. در برخی موارد در دست ها نیز این خون ها تجمیع می شوند. به همین دلیل در دست ها و پاها احساس ورم و سوزن سوزن شدن برای فرد ایجاد می شود. این امر در کوتاه مدت با گذشت حداقل 10 روز از زایمان رفع می شود.

سزارین

اگر سزارین شده اید، ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا بهبود پیدا کنید. این احتمال وجود دارد که پزشک شما را با نسخه ای برای داروهای مسکن قوی تر به منزل بفرستد. توصیه می شود در 6 هفته اول رانندگی نکنید یا چیزی سنگین تر از جنین بلند نکنید. این ممکن است به این معنی باشد که باید از خانواده و دوستان کمک بیشتری بخواهید. معمولاً برش سزارین شما بخیه های قابل جذب دارد اما نه همیشه. بهتر است از توصیه های متخصص زنان و زایمان خود پیروی کنید. مگر اینکه دستور دیگری داده شود، عموماً خوب است که ناحیه را با آب گرم حمام کنید و خشک کنید. معمولاً جای زخم شما برای چند هفته حساس است. اما اگر ناحیه دردناک‌تر، ملتهب (قرمز) یا ترشح می‌شود، یا اگر بخیه‌ها به نظر می‌رسند که از هم جدا شده‌اند، با پزشک خود تماس بگیرید.

كمر درد

مرکز ثقل شما در نتیجه حمایت از رحم سنگین و تغییرات هورمونی در دوران بارداری تغییر کرده است. مدتی طول می کشد تا به حالت طبیعی برگردید و تعادل خود را به دست آورید. مصرف پاراستامول در روزهای اولیه ممکن است به کاهش کمردرد کمک کند. برخی از زنان استفاده از بریس یا لباس زیر فشاری را برای محافظت از پشت خود در هفته های اولیه پس از تولد مفید می دانند. در دراز مدت، تقویت عضلات مرکزی به حمایت از کمر شما کمک می کند. برای مشاوره بیشتر به پزشک عمومی یا فیزیوتراپیست سلامت زنان مراجعه کنید.

جداسازی عضلات شکم (DRAM)

برخی از زنان متوجه می شوند که عضلات شکم خود در طول بارداری و بعد از آن ضعیف شده و از هم جدا می شوند. این به‌عنوان جداسازی شکمی، «دیاستاز رکتی» یا «تغییر مستقیم» شناخته می‌شود. این یک بیماری شایع است و اغلب در 8 هفته اول پس از زایمان بهتر می شود. از بلند کردن وسایل سنگین تر از جنین خودداری کنید.

این ایده خوبی است که هنگام بلند شدن از رختخواب یا نشستن به پهلو بغلتید و تمرینات ملایم (به جای تمرینات شدید) انجام دهید که عضلات عمیق تر معده را تقویت می کند. پوشیدن بریس یا لباس زیر فشاری نیز ممکن است مفید باشد. اگر جداسازی عضلات شما بسیار زیاد است و اگر بعد از انجام این مراحل هیچ بهبودی مشاهده نمی کنید، به پزشک عمومی خود یا یک فیزیوتراپیست سلامت زنان مراجعه کنید.

تغییر شکل سینه ها

به یاد داشته باشید که تغذیه با شیر مادر آموختنی است و انجام آن زمان می برد. اگر مشکلی در شیردهی دارید، با ماما یا متخصص شیردهی صحبت کنید.

اگر شیر خشک را انتخاب کنید یا نیاز به قطع ناگهانی شیردهی داشته باشید، ممکن است متوجه شوید که سینه‌های شما پر شده و احساس ناراحتی می‌کنید. شیر شما به تدریج کاهش می یابد. استفاده از بسته های سرد و مصرف پاراستامول نیز می تواند به تسکین درد کمک کند.

داشتن رابطه جنسی

هیچ قانونی در مورد اینکه چه زمانی می توانید دوباره رابطه جنسی را شروع کنید وجود ندارد، این در واقع به ترجیحات شخصی بستگی دارد. اگرچه توصیه کلی این است که تا 4 تا 6 هفته پس از زایمان صبر کنید. این به بدن شما فرصت می دهد تا بهبود یابد و در این زمان خونریزی متوقف شده است. تغییرات هورمونی ممکن است به این معنی باشد که واژن شما به اندازه معمول آماده نشده است. این معمولاً بعد از 10 هفته بهبود می یابد، اما می توانید از ژل های روان کننده استفاده کنید. اگر بعد از 3 ماه رابطه جنسی دردناک است، به پزشک مراجعه کنید.

لکه های بارداری

اغلب روی صورت خانم های باردار لکه های مشاهده می شود که تیره یا پرپیگمانته می‌شوند. ملاسما لکه های لکه دار و نامنظم روی صورت ایجاد می کند. افزایش سطح هورمون های استروژن و پروژسترون باعث ایجاد لکه های تیره می شود. ملاسما اغلب با قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدتر می شود. در حالی که درمان های زیادی وجود دارد، این لکه های تیره در صورت عدم درمان برای همیشه باقی می مانند.

از بین رفتن دندان ها

هر چه تعداد فرزندان یک زن بیشتر باشد، احتمال از دست دادن دندان هایش بیشتر است. زنان بین 35 تا 49 سال که یک نوزاد داشته اند به طور متوسط ​​دو دندان از دست می دهند. مادرانی که چهار فرزند یا بیشتر دارند به طور متوسط ​​7 دندان از دست می دهند. اسید ناشی از تهوع صبحگاهی می تواند مینای دندان را از بین ببرد و تغییرات هورمونی نیز می تواند بر باکتری های دهان تأثیر بگذارد. به همین دلیل است که توصیه می شود مادران ویزیت های دندانپزشکی مرتبی داشته باشند.

چند نکته برای مراقبت از مادران بعد از بچه دار شدن چیست؟

  • هنگامی که از بیمارستان مرخص می شوید، روی شناخت نوزاد جدید خود تمرکز کنید و به بدن خود اجازه استراحت و بهبودی بدهید.
  • سعی کنید زمانی که کودک شما می خوابد استراحت کنید و بخوابید.
  • غذای سالم و مقوی بخورید و آب فراوان بنوشید. از حذف وعده های غذایی خودداری کنید و خود و کودکتان را در اولویت قرار دهید.
  • همه پیشنهادات پشتیبانی معقول از جمله کمک عملی در امور خانه، تهیه غذا و مراقبت از کودک خود را بپذیرید.
  • اگر از نظر عاطفی دچار مشکل هستید، با شریک زندگی، دوستان، خانواده یا پزشک عمومی خود صحبت کنید. سلامت روان شما به اندازه سلامت جسمانی شما مهم است. ممکن است کمی طول بکشد تا با فرزندپروری سازگار شوید. بسیاری از زنان ناامیدی یا ترومای مربوط به تولد نوزاد خود را تجربه می کنند – کمک از طریق پزشک زنان در دسترس است.
  • مراقب عوامل خطر برای ایجاد اضطراب یا افسردگی پس از زایمان باشید که می تواند بر بسیاری از والدین جدید تأثیر بگذارد.
  • سعی کنید هر روز پیاده روی ملایم داشته باشید یا ورزش های کم تاثیر دیگری را انجام دهید که با یک پیاده روی 5 دقیقه ای در اطراف خانه شروع کنید.
  • هر روز زمانی را برای خود اختصاص دهید، کاری را انجام دهید که دوست دارید و این به شما فضا می دهد.
  • از شریک یا همسر خود بخواهید تا کودک شما را حمام کند و او را عوض کند – این به شما استراحت می دهد و به کودک کمک می کند تا هر دو والدین خود را بشناسد.
  • بهبودی از بارداری، زایمان و زایمان به زمان نیاز دارد و مهم است که از خودتان انتظار نداشته باشید که به عقب برگردید. تا زمانی که بدن شما بهبود می یابد و با یک نوزاد خود را با زندگی جدید خود وفق می دهید صبور باشید.

منابع:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/looking-after-your-body

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 14 =

تماس با پزشک